Duguláselhárítás: Mi okoz legtöbbször dugulást a panel és családi házak vizes blokkjában?

Duguláselhárítás: Mi okoz legtöbbször dugulást a panel és családi házak vizes blokkjában?

Régóta dolgozunk víz-gáz- fűtés szerelőként a gyakorlatban számos olyan jellenséggel szembesültünk már a családi házak mellett a panellakásoknál is a duguláselhárítás során, amit most szeretnénk megosztani Önnel kedves olvasó. A cikkben szereplő jelenségeket nem a képzelet szülte, hanem a munkáink során tapasztalt jelenségek.

Tipikus dugulási hibák a konyhában!

Szinte minden lakásban, családi házban megtalálható a konyha önálló helységként. A legtöbb esetben egy vizes blokk (mosogató és mosogatógép) található benne.  A szemmel látható részen a csap és a mosogató medence látható és alatta (a szemek elől elrejtve) helyezkedik el a lefolyó kanyargós rendszere.  A legtöbb dugulás a konyhában a lefolyóba lejutó ételmaradékok okozzák. A nem megfelelően felépített lefolyórendszerben az ételmaradványok megrekednek és az idő múlásával egy kemény masszává alakulnak, ami nem engedi elfolyni a vizet és dugulás alakul ki. Ezt a jelenséget már nem lehet vízpumpával megoldani. Ilyenkor érdemes feltárni a dugulás helyét és utána a mosogató alatt található műanyag csőrendszert megbontani, kitisztítani. Mindenkinek javasoljuk, hogy ha nem ért hozzá, akkor ne álljon neki szétszerelni a rendszert mert komolyabb károk keletkezhetnek, aminek a javítási költsége magasabb.

 

Tippek a dugulás megelőzéséhez:

  • Ne nyomkodjuk le az ételmaradékot a mosogatóba!
  • Használjunk műanyag szűrőt, ami megakadályozza az ételmaradék lejutását a lefolyórendszerbe (100 Ft lehet vásárolni számos boltban)!
  • Ha van rá mód, akkor havonta öntsünk lefolyótisztítót a rendszerbe!

 

Tipikus dugulási hibák a fürdőszobában!

Tudjuk jól, hogy a fürdőszoba számos olyan elemmel rendelkezik, amelynél dugulás alakulhat ki. Kiemelt használati eszközök a kádak, zuhanyzók és mosdók. Nézzük meg, hogy a három vizes eszköznél mi okoz legtöbbször dugulást.

 

Kádak

A legtöbb ember szívesen merül el a fürdőkádban egy nehéz nap után! A tisztálkodáshoz, hajmosásához használ sampont, habfürdőt vagy szappant (ezeknek jelentősége lesz később). A fürdés végezetével leengedi a vizet a kádból. A vízben biztosan lesz hajszál vagy egyéb testszőrzet, ami megreked a kád lefolyó rendszerében. Hosszú távon erre rárakodnak a szappan és egyéb kémiai anyagok, amelyek duguláshoz vezetnek. Javasoljuk mindenkinek, hogy hetente legalább egyszer nézze meg a lefolyót és távolítsa el a hajszálakat belőle. Ha nagyobb a probléma, akkor át kell nézni a szifont, amit jobb, ha szakember végez.

Tipp a kádak kialakításához:

Mikor beépíttetünk egy kádat és lecsempéztetjük az elejét, hagyjunk rajta egy szerviznyílást, ahol a szifonhoz hozzá lehet férni. Sajnos ellenkező esetben szét kell bontani a csempézett előrészt, hogy a szifonhoz hozzáférjünk (kizárólag így lehet orvosolni a problémát)!

 

Zuhanyzók

A zuhanyzók esetében is a kádaknál leírtakat kell figyelembe venni. A lefolyóba rekedt hajszálak idővel eltömítik a levezető nyílást, az egyéb kémiai anyagok a hajba beragadva masszív dugót képeznek, aminek a vége a teljes dugulás. Ilyenkor érdemes feltérképezni a rendszert és átnézni, hogy melyik az a legkisebb beavatkozási pont (minél kevesebb bontás), ahol gyorsan és szakszerűen elháríthatjuk a hibát.

Tipp a zuhanyozó rendszerek kialakításához:

A zuhanyozó rendszer kiépítése során mindig törekedjünk arra, hogy a szifonhoz való hozzáférés a leghamarabb megvalósulhasson a szerelés szempontjából!

 

Mosdók

A fürdőszobában található mosdók esetében a legtöbbször az arcszőrzet, fogkrémek, szappanok és egyéb anyagok lerakodásából kialakuló fehér iszapos anyag okoz dugulást. Ez legtöbbször a nem megfelelő ergonómiájú csővezetékek miatt alakul ki. A csövek idővel kilágyulnak, hasuk lesz, az illesztéseknél perem képződik, ahol a vegyi anyagok, hajszálak, arcszőrzet megtapad és idővel dugulást eredményez. Ilyenkor a hiba feltárásaként végig kell nézni a szifon mellett a teljes csőrendszert. Érdemes ezeket a feladatokat szakemberre bízni, mert a csövek szétszedése könnyű feladat, de a visszaépítés során számos meglepetés érhet minket, aminek az eredménye, hogy nem fogjuk tudni használni a mosdót.

Tipp a mosdó kialakításához:

Mikor mosdót vásárolunk mindig nézzük meg a hozzá tartozó lefolyó rendszert. A szűk műanyag csövekkel ellátott rendszereket érdemes elkerülni.

 

 

Tipikus dugulási hibák a WC-ben!

 

Számtalan esetben kell kimenni családi házakhoz, lakásokhoz wc dugulás miatt. A legtöbb esetben a hátsó kifolyású wc-k okoznak problémát ( ez a konstrukció tökéletes megoldás), mert az emberek nem úgy használják, ahogy az előírások megkövetelik. Számos esetben olyan dolgot húznak le benne, ami nem oda illik. Találkoztunk már olyan esettel, hogy a wc-be egybe állt rizst, burgonyát, tésztát húztak le, ami a hátsó kimeneti résznél megakadt és a víz nem tudott elfolyni. Ezen a wc pumpa nem segít! Mi is speciális eszközökkel (pl: gépi spirál) szoktuk ezeket az eseteket megoldani. Nem javasoljuk senkinek, hogy álljon neki szétszedni a wc csészét, helyette hívjon szakembert, aki tudja, hogy miként orvosolható a probléma!

Tippek a dugulás megelőzéséhez:

  • Ne dobáljunk ételmaradékot, háztartási hulladékot, egészségügyi termékeket a wc-be!
  • Figyeljünk rá, hogy a wc kagyló oldalára erősített frissítő műanyag része ne kerüljön be a wc kagylóba!

 

Reméljük, hogy írásunkkal tudtunk néhány hasznos tanácsot adni, amivel elkerülhető hosszú távon a dugulás! Ha esetleg mégis bekövetkezne, keressen minket bártan az alábbi elérhetőségeinken: www.vizgaztszerelek.hu 0630 680 12 90 vagy vizgaztszerelek@gmail.com

 

About the Author