Minden, amit a radiátor cseréről tudni érdemes!

Minden, amit a radiátor cseréről tudni érdemes! Az elmúlt néhány esztendőben megnövekedett a radiátor cserék száma. Talán ez annak is köszönhető, hogy az 1960 – 70 –es években a panellakásokba beszerelt radiátorok anyagai elfáradtak és a korrózió hatására kilyukadtak. Sajnos sok esetben tapasztaljuk, hogy az emberek a végsőkig várnak a radiátor cserével. Legyintenek, és azt mondják „kibírja még ezt a telet, majd cseréljük jövőre”. Azonban a problémák akkor jelentkeznek, mikor a legnagyobb hideg közepén a hőhatásoknak köszönhetően előbb csepegni, majd folyni kezd a radiátor. Ilyenkor a radiátorok cseréjét megoldani jóval bonyolultabb feladat, mint egy nyári karbantartási időszak alatt. Mit érdemes tenni, annak érdekében, hogy ne a fűtési szezonban keljen a radiátorunkat cserélni? Hogyan lehet a radiátorok élettartamát meghosszabbítani? Az elkövetkezendő néhány sorban erre próbálunk szakszerű gyakorlatias választ adni.

Radiátor csere

Radiátor csere panellakásban

Ahogy a fiatal generáció átveszi a helyet a panellakásokban az idősebb generációtól egyre nagyobb igény mutatkozik a radiátorok cseréjére. Van, aki esztétikai okok miatt szeretné cserélni, mások pedig a rossz állapot miatt.

Milyen probléma esetén érdemes cserélni radiátort egy panellakásban?

A legfontosabb szabály, hogy soha ne várjuk meg azt az állapotot, mikor végleg kilyukad. Szakmai tanácsunk minden ember számára, hogy a fűtési időszakban minden hónapban nézzük meg a radiátort (a fűtőtesttől a hőfok szabályozóig), hogy nem látunk-e vízcseppeket rajta vagy alatta. Ha igen, akkor nézzük meg egy elemlámpa segítségével, hogy honnan szivárog a víz. Ha a radiátorból jön, akkor hívjunk szakembert, aki szakszerűen elhárítja a hibát. Fontos! Ne kezdjük el mi magunk szerelni, ha nem értünk hozzá, mert abból olyan probléma is keletkezhet, ami az egész házat érinti.

Melyik évszakban tanácsos cserélni a radiátort egy társasházban?

A radiátorok cserékét mindig arra az időszakra ütemezzük, mikor a társasházban leengedik a vizet a fűtési rendszerből. Ilyenkor gyorsan és egyszerűen tudjuk cserélni a radiátort. Ráadásul nem kell a vízleengedés díját megfizetni a szolgáltató felé (miután a rendszer feltöltésre kerül, a leengedésért fizetnünk kell jelentő összeget a szolgáltatónak.

Radiátor csere

Radiátor csere családi házban

A családi házakban történő radiátor csere mindenki számára könnyűnek tűnik. Azonban itt is figyelembe kell venni, hogy melyik évszakban és milyen radiátort szeretnénk cserélni. Számtalan esetben fordul velünk elő, hogy a nem jól megtervezett fűtési rendszernek köszönhetően a radiátorok cseréje egy téli időszakban sokkal nehezebb, mint május és augusztus közötti időpontban.  Miért fordulhat ez elő? Megépítenek egy családi házat, amely egy alap fűtési rendszerrel készül. Majd néhány évvel később még hozzáépítenek egy újabb részt, ahol már teljesen más típusú radiátorokat használnak. Így mikor egy komolyabb probléma lép fel, előfordulhat, hogy szinte a teljes házban le kell zárni a fűtést.

Milyen radiátor hibákkal találkozunk a családi házakban?

  • A radiátor csatlakozó egysége nem megfelelően lett illesztve a csőhálózathoz.
  • Idős radiátorok az elöregedésnek köszönhetően kilyukadnak.
  • Rossz minőségű radiátorok lettek beépítve a házba.
  • A beépített radiátorokon nincsenek elzáró egységek, Így csak nehézkesen lehet őket cserélni.

Mikor cseréljünk radiátor családi házban?

Kizárólag a májustól augusztus végéig tartó időszakban javasolt a radiátorok cseréje.

Milyen radiátor típusok vannak ma a piacon? H4

Radiátor fajták szerint:

  • Öntöttvas radiátor

  • Alumínium radiátor

  • Acéllemez radiátor

Radiátor üzemmód szerint:

  • Elektromos radiátor

  • Melegvízes fűtési rendszerre alkalmazható radiátor

  • Vegyes üzemű radiátor

Szakmai tippek a radiátor vásárlásához, beszereléshez 

  • Törekedjünk arra, hogy a radiátoroknál legyen alul és felül is elzáró szelep.

  • Ne mindig a legolcsóbb radiátort válasszuk (hosszú távon költséghatékonyabbak a minőségi radiátorok).

  • Ha van rá mód, akkor minden helyiségbe ugyan azt a radiátor típust szereljük be.

  • Mindig olvassunk utána a radiátorok típusának mielőtt megvásároljuk.

  • Ne csak az esztétika a fontos egy radiátornál, hanem a műszaki paraméterek is.

Reméljük, hogy írásunk segítségével sikerült néhány hasznos gondolatot átadnunk a radiátor cserével és vásárlással kapcsolatban. Ha Önnek radiátor cserére vagy javításra van szüksége, hívjon minket bizalommal! A több évtized tapasztalattal a hátunk mögött minden problémát megoldunk.

Ha radiátor cserében vagy egyéb munkákban tudunk segíteni, tekintse meg árlistánkat és kérem keressen minket Non-stop, Budapesten és Pest megyében!

About the Author