Hogyan kerüljük el a dugulást a lakásunkban!

Hogyan kerüljük el a dugulást a lakásunkban! 

Az elmúlt időszakban egyre több megkeresés érkezik cégünkhöz, duguláselhárítással kapcsolatban. A legtöbb probléma megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel. Az elkövetkezendő néhány sorban tipikus hibákat sorolunk fel, ami biztosan duguláshoz fog vezetni egy lakásban vagy családi házban, ha nem szánunk kellő figyelmet a megelőzésre.

Dugulás a konyhában 

Minden ember, aki egy kicsit is szereti a hasát, biztosan neki áll főzni valami finomat. Ilyenkor az előkészületek során hámoz, pucol, és egyéb tevékenységet végez. Ezek után nekiáll elkészíteni az ételt. A legtöbb esetben a hulladék a kukában landol, de a pucolásra használt eszközökön mindig fennmarad egy két gyümölcs vagy zöldséghéj. Ezek az eszközök az eszközök utána a mosogatóba kerülnek, ahonnan a többségében a lefolyókba jutnak. Itt kezdődnek a problémák. Egy kisebb zöldséghéj nem okoz dugulást, azonban elég, ha az egyik elvezető csővezeték könyöklőjében fennakad. Ott megreked és a további hulladékokat is felfogja. Erre még rakodik az edényekből származó zsírréteg és vegyszer. Ezek együttesen jelentős dugulást fognak eredményezni.

 

 Mit lehet tenni a dugulás megelőzése érdekében?

  • Mindig használjunk olyan szűrőt a mosogatóban, ami nem engedi a hulladékot lejutni a csőhálózatba!
  • Mosogatás előtt az eszközökről távolítsuk el a maradék hulladékot!
  • Ne öntsük a sütésekhez használt zsiradékot a lefolyórendszerbe!
  • Az ételhulladékot ne tuszkoljuk bele a lefolyó rendszerbe!
  • Alkalmanként használjunk lefolyótisztítót, amellyel feloldhatjuk a lerakodott zsiradékot és vegyszer maradványokat a csővezetékekben.

Hasznos tanács a dugulás megszüntetéséhez a konyhában

Ha mégis bekövetkezik a dugulás, akkor ne kezdjük el megbontani a rendszert, ha nem értünk hozzá (drágább lesz a javítás)! Hívjunk szakembert, aki gyorsan és szakszerűen orvosolja a problémát.

 

Dugulás a fürdőszobában, vécében

A konyha mellett a fürdőszoba és a WC egy másik kritikus terület, ahol a dugulás gyakran előfordul. A legtöbb esetben olyan egyszerű dolgok miatt jönnek létre a nagyobb dugulások, ami egy kis odafigyeléssel kivédhető lenne.

Mitől alakul ki a dugulás a fürdőszobában?

A dugulások többségét a zuhanyzótálcák, mosdók, kádak leeresztő részéhez csatlakozó csőhálózatban alakul ki. Ezekhez hozzájárul a szappan, tusfürdők, kézfertőtlenítő vegyszerek mellett az emberi szőrzet és hajzat is. A folyamat lényege, hogy a lefolyó részeknél megrekednek a hajszálak, amelyek felfogják a szappan és egyéb tisztálkodásnál használt vegyszerek összetevőit. Az idő múlásával ezek egy csomóba állnak, aminek az eredménye, hogy a víz nem tud elfolyni megfelelően és létrejön a dugulás.

 

 Mit lehet tenni a dugulás megelőzése érdekében? 

  • A hosszú hajú hölgyek és urak használjanak fürdősapkát!
  • Heti rendszerességgel ellenőrizzük a lefolyót, és ha hajszálakat találunk benne, akkor távolítsuk el!
  • Alkalmanként használjunk lefolyótisztítót, amellyel feloldhatjuk a lerakodott zsiradékot és vegyszer maradványokat a csővezetékekben.

Mitől alakul ki a dugulás a WC-ben? 

A vécében történő dugulást számos dolog okozhatja. A WC csésze típusa (pl: alsó vagy hátsó kifolyású  wc stb.), a kivezető csőhálózat kialakítása, WC illatosító rudacskák, törlőkendők és az ételhulladékok. Sajnos az utóbbi a leggyakoribb jelenség. Az emberek az étkezésből visszamarad húsokat, rizst, burgonyát beleöntik a lefolyóba, ami a kivezetőcsőnél megreked, és ott dugulást okoz. A nagyobb baj akkor keletkezik, mikor még ezt egy vécépumpa segítségével megpróbálják átnyomni a kivezető csövön. Sok esetben ilyenkor a dugulás megmarad és mellette a hátsó kivezeti csőrendszer is sérül!

Mit lehet tenni a dugulás megelőzése érdekében?

  • Ne dobáljunk ételhulladékot a vécé csészébe!
  • Figyelmesen fogassuk fel a vécét illatosító rudacskát, nehogy a lefolyóba kerüljön!
  • A hölgyeknél használatos egészségügyi eszközöket ne dobjuk a WC-be!
  • A babáknál és takarításnál használt törlőkendőket ne dobáljuk a WC-be!

Hasznos tanács a dugulás megszüntetéséhez a fürdőszobában és WC-ben

Ha mégis bekövetkezik a dugulás, akkor ne kezdjük el megbontani a rendszert, ha nem értünk hozzá (drágább lesz a javítás)!

Hívjunk szakembert, aki gyorsan és szakszerűen orvosolja a problémát. Ha Önnek bármilyen kérdése vagy problémája lenne duguláselhárítás ügyben, akkor keressen minket elérhetőségeinken.

Bővebben a dugulásokról és azok elhárításáról: KLIKK

Ha már a pumpálás nem segít, mi állunk rendelkezésére non-stop Budapesten és egész Pest megyében! Kiszállási területeink: KLIKK

Lépjen velünk kapcsolatba! KLIKK

 

 

 

 

About the Author