4 vizes eszköz, amire figyelj a panellakás felújítása során!

4 vizes eszköz, amire figyelj a panellakás felújítása során!

Az elmúlt 20 évben több száz lakásfelújítást végeztünk el. A családi házak mellett tégla és panellakásokban egyaránt. Számos rejtett hibajelenséggel találkoztunk a panellakásokban, amiből most négyre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Radiátor csere panellakásban

A panellakások a központi fűtés miatt radiátorok vannak felszerelve minden egyes szobában, számos helyen a fürdőszobában is. Akinél még a legelső lemezkád van beépítve, biztosan megtalálható alatta az eredeti fűtőradiátor is. Mikor a fürdőszoba felújítás elkezdődik, nézzük meg ennek a radiátornak az állapotát. Sajnos sok esetben ez nem történik meg és az új kád beépítése során megsérül, aminek eredménye, hogy szivárogni kezd. Nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia a tulajdonosnak, ha ez megtörténik. Miért?

  1. Ha már feltöltötték a központi rendszert, akkor a leürítés díja a tulajdonost terheli. Augusztus 16 – május 15 között: 31 420,- Ft + 27 % áfa, azaz bruttó 39 903,- Ft.  Május 16 – augusztus 15 között: (A visszatöltésnek augusztus 31-ig meg kell történnie.) 15 710,- Ft + 27 % áfa, azaz bruttó 19 952,- Ft 
  2. A beépített kádat újra ki kell emelni (kizárólag, akkor, ha téglára lett ráépítve) és a szivárgást vagy törést meg kell szüntetni.

 

Tipp a radiátorok cseréjéhez

  • Mindig a leürítés időszakára tervezzük a radiátorok cseréjét a panellakásokba!
  • Érdemes a szobákban található radiátorokra alulra és felülre is elzáró egységet tenni mert így, ha gond lenne a radiátorral a hidegebb időszakokban, akkor sem kell a leürítését kérni a rendszernek!

 

Kádak cseréje panellakásban

Mikor lakásfelújítás keretén belül a fürdőszoba is sorra kerül, érdemes a kád cseréjét is elvégezni. Számos kád típus  (egyenes kád, aszimmetrikus kád, sarokkád, masszázs kád, szabadon álló kád stb.) közül lehet választani napjainkban. Mielőtt egy kádat kiválasztunk, tervezzük meg a fürdőszobát (számos 3D program áll rendelkezésre már a kereskedőknél). A tervezés során válaszunk kádat és nézzük meg a méretei mellett a minőséget és a gyártó által adott garanciát. Miután ezeket elvégeztük, elkezdődhetnek a munkálatok!

Tipp a kádak beépítéséhez

  • Akril kádak esetén nézzük meg, hogy a gyártó által garantált garancia milyen elvárások mellett érvényesül (számos nagy márkánál előírás a kádlábra történő beépítés, ha ez nem valósul meg, akkor elveszítettük a garanciát).
  • Mindig nézzük meg a fürdőkádat a valóságban és próbáljuk ki, mielőtt megvásároljuk! Számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

 

WC cseréje panellakásban

Sokan úgy gondolják, hogy ez egy igazán egyszerű feladat és saját maguk megoldják. Sajnos el kell keserítsük ezeket az embereket, mert számos buktatója van, amit a laikus szemek nem vesznek észre. Először is meg kell nézni, hogy milyen típusú wc-t szereltek be legutóbb (hátsó kifolyású, alsó kifolyású, falra szerelhető, monoblokkos). Utána érdemes megtekinteni, hogy milyen rendszer van mögötte. Mindezek tudatában érdemes kiválasztani az új WC-t és beépíteni!

Tipp a WC választáshoz

  • Törekedjünk olyan WC vásárlására, amely nem ”noname” kategória! A neves gyártók által készített WC csészék a minőséget és tartósságot képviselik és hosszú távon pénztárca kímélőbb megoldást jelentenek.
  • Mindig nézzük meg a wc csészét, öblítő tartályt a valóságban, mielőtt megvásároljuk! Számos kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.
  • Ha van rá mód és lehetőség a lakásfelújítás időszakába cseréljük a wc-t.

 

 

Zuhanyozó kialakítása a panellakásban

Jó néhány esetben kerestek meg minket lakástulajdonosok azzal a kéréssel, hogy elegük van a kádból és komplett zuhanyzó rendszert szeretnének helyette. Ennek semmi akadálya nincs. A kádaknál leírtak alapján itt is a tervezés és a zuhanyozó rendszer kiválasztása az első lépés. A legtöbb hibát ott látjuk, hogy az emberek megvásárolnak egy komplett szettet  zuhanytálca, zuhanykabin, zuhanyszett) és utána azt szeretnék beépíteni. Ilyenkor kezdődnek a gondok. Pl: nem megfelelő a zuhanytálca, a kiválasztott zuhanyozószetthez nincs kiépítve a szükséges vizes rendszer (ezt könnyen orvosolni tudjuk), a zuhanykabin nem passzol a zuhanytálcához és még lehetne sorolni a problémákat.

Tipp a zuhanyozó rendszer kiépítéséhez a panellakásban

  • Mindenkinek javasoljuk itt is, ha megoldható, akkor ne külön végeztessék el ezt a feladatot, hanem a lakás vagy a fürdőszoba felújítás keretén belül.
  • A zuhanyozó rendszer kiválasztásához kérjünk szakembertől segítséget (mi is tudunk benne segíteni).

 

Reméljük, hogy írásunkban tudtunk néhány hasznos információt nyújtani, aminek segítségével pénzt, időt tudunk megspórolni Önnek és ezzel csökkentjük a lakásfelújítás okozta stresszt.

 

Amennyiben minket bíznál meg ezzel, kérlek vedd fel velünk a KAPCSOLATOT, vagy tekintsd meg ÁRAINKAT vízszerelés, fűtésszerelés, gázszerelés és duguláselhárítás kategóriában. Éjjel-nappal vállaljuk a kiszállást EGÉSZ BUDAPEST ÉS PEST MEGYÉBEN!

 

About the Author